Warmteverlies-berekening

voor meer comfort

Bij een warmteverliesberekening worden alle verliezen in kaart gebracht zodat het verwarmingssysteem optimaal kan worden gedimensioneerd. Voor zowel nieuwbouw als voor renovatie is een (eigen) warmteverliesberekening nodig.

Wanneer is een warmteverliesberekening verplicht?

Voor bouwaanvragen vanaf 2023 voor nieuwbouw is een lage-temperatuur-verwarmingssysteem vereist dat dient te worden gestaafd met een warmteverliesberekening volgens NBN EN 12831, met selectie van de afgifte-elementen. De installateur dient zich hierop te baseren bij de selectie van de materialen. 

Ook voor renovatie met een nieuwe warmteopwekker is een warmteverliesberekening nodig volgens NBN EN 12831 om het vermogen van de opwekker te staven. Als u dat niet doet, voldoet u niet aan de systeemeisen en geeft het VEKA een boete.

Andere voordelen van een warmteverliesberekening

Naast de noodzakelijke staving brengt een warmteverliesberekening tevens een aantal voordelen met zich mee. 

Er zal gewerkt kunnen worden met lagere water-verdeel-temperaturen waardoor het rendement van de condensatieketel of warmtepomp toeneemt. Het vermogen  van de opwekker wordt nauwkeurig bepaald zodat het beter is afgestemd op de warmtevraag, wat ook voor een beter rendement zorgt en een soepelere werking van de installatie.  In de praktijk worden de opwekkers bijna altijd overgedimensioneerd. Er zal dus ook bespaard worden op de opwekker omdat een kleiner model zal kunnen geselecteerd worden.

Amnis EPB heeft specialisten in huis met kennis van energie om een goede warmteverliesberekening uit te voeren. (zie ook artikel over warmteverliesberekening in de nieuws-rubriek).

Scroll to Top