Onderste of bovenste verbrandingswaarde?

Rendementen van gaswandketels worden zowel uitgedrukt in onderste als in bovenste verbrandingswaarde. Wat wordt hiermee juist bedoeld?

Condensatiepunt van de rookgassen

Het condensatiepunt van de rookgassen bij verbranding van aardgas bedraagt ongeveer 57 graden. Onder dat punt gaat de waterdamp condenseren, zodat energie vrijkomt die kan worden gebruikt als verwarming. Hoe lager het temperatuursregime van het cv-water, hoe meer condensatie-energie kan gerecupereerd worden, en hoe hoger het verbrandingsrendement zal liggen. Zo zal een vloerverwarming met regime 40/30 een hoger rendement hebben dan een radiatorverwarming met regime 70/50. In totaal kan er zo tot 10 procent extra energie gerecupereerd worden. 

Onderste verbrandingswaarde

Tot in de jaren 2000 was het niet gebruikelijk dat de condensatie-energie gerecupereerd werd. Energie was niet zo duur en de warmtewisselaar bestond uit gietijzer die niet bestand was tegen condens. Daarom werd in de totale energie van de rendementsberekening geen rekening gehouden met die energie. Het rendement werd uitgedrukt in zogenaamde onderste verbrandingswaarde. 

Toen energie op een gegeven moment meer waard werd, maakte de condensatieketel zijn intrede, met een condensbestendige warmtewisselaar. Om de vergelijking mogelijk te maken met een klassieke ketel werd het rendement t.o.v. de onderste verbrandingswaarde behouden. Terwijl een klassieke ketel een rendement tot 100 procent kon bereiken, werd dat bij een condensatieketel tot 110 procent. 

Bovenste verbrandingswaarde

Omdat een rendement boven de 100 procent onlogisch is en een condensatieketel stilaan de standaard aan het worden was, begon men in bepaalde normen de condensatie-energie toch mee te rekenen in de noemer, het zogenaamde rendement uitgedrukt t.o.v. de bovenste verbrandingswaarde. Op die manier kon men ook beter de energieën vergelijken met andere verwarmingstechnieken zoals de warmtepomp. 

Tegenwoordig worden de rendementen op een technische fiche meestal in zowel onderwaarde als bovenwaarde weergegeven. 

(Afbeelding : VEKA)

Hoe wordt het verbrandingsrendement uitgedrukt in EPB ?

Kleine recente ketels vallen meestal onder Ecodesign (zie artikel “Het Ecodesignlabel”). In deze norm wordt het rendement uitgedrukt t.o.v. de bovenste verbrandingswaarde. In EPB dient het rendement dan ook op die manier ingevuld te worden. Voor grotere ketels die niet onder Ecodesign vallen, dient men het rendement in te geven t.o.v. onderste verbrandingswaarde, dat meer algemeen teruggevonden wordt op de technische fiche.

(Artikel door Amnis EPB)

Scroll to Top