Warmtepomp of condenserende gasketel?

(Afbeelding : Daikin)

Twijfelt u voor uw bouwproject tussen een warmtepomp of een condenserende gasketel? Dan kan onderstaande analyse misschien helpen. We vergelijken een lucht-water warmtepomp met een condenserende gaswandketel en nemen een groot aantal aspecten in overweging. 

Energiekost 

Daar waar een gasketel op aardgas werkt, gebruikt een warmtepomp elektriciteit in combinatie met de buitenlucht om uw woning op te warmen. Daarom is ongeveer 3 keer minder energie nodig om eenzelfde woning te verwarmen. Echter zijn de elektriciteitsprijzen ook 3 keer duurder dan gas. Dat verschil is er al heel lang en is bovendien vrij constant. We kunnen dus besluiten dat de warmtepomp en de gasketel voor energiekost een GELIJKE SCORE krijgen.

Investering

Een condenserende gaswandketel heeft al een lange weg bewandeld zodat de prijs van een toestel optimaal en stabiel is geworden. Anno 2023 is hij op de markt beschikbaar tegen 1000 à 2000 euro. De technologie van een lucht-water warmtepomp is gedeeltelijk afkomstig van de airco, en voor het waterzijdige gedeelte van de gaswandketel. We zien dat de prijzen nog aan het dalen zijn, maar op dit moment is een middelgrote unit inclusief sanitair warm water beschikbaar tegen ongeveer 5000 à 8000 euro. Door dit toch wel een aanzienlijk prijsverschil is de GASKETEL de duidelijke winnaar.

Onderhoud

Een gaswandketel maakt gebruik van de verbranding van aardgas om zijn warmte op te wekken. Hoewel het om een kleine en een zeer propere verbranding gaat en het verbrandingsproces zeer sterk geautomatiseerd en gecontroleerd is, zijn we van mening dat het toch nog altijd iets meer onderhoud vergt dan een warmtepomp. Er is dan ook een verplicht onderhoud noodzakelijk om de 2 jaar, waarbij de verbrandingskamer wordt gereinigd en de afstelling van de brander wordt nagekeken.

Bij een warmtepomp is in principe geen onderhoud nodig. U kan wel een tweejaarlijkse controle overwegen om te kijken of er genoeg koelmiddel aanwezig is. Qua onderhoud wint voor ons de WARMTEPOMP.

Plaats 

Zowel een lucht-water warmtepomp als een condenserende gaswandketel zijn tegenwoordig erg kleine toestellen en kunnen zonder problemen in kleine ruimtes worden opgesteld. Als de ruimte zéér klein (bv kast) is, moet er bij een gaswandketel wel ventilatie worden voorzien. Bij een gasketel is tevens een rookkanaal van meestal 125mm diameter noodzakelijk om de rookgassen af te voeren naar buiten. Daartegenover is er bij een lucht-water warmtepomp een buitenunit aanwezig, die eruit ziet zoals bij een airco split-unit. Alles in overweging genomen krijgen de warmtepomp en de gasketel voor ons een GELIJKE SCORE.

Geluid

Tegenwoordig zijn condenserende gaswandketels altijd gesloten (type C). Dit zorgt voor tamelijk stille toestellen. Op vollast hoor je de ketel een beetje. De ketel draait echter het grootste gedeelte van de tijd op laaglast. Enkel bij de opstart en bij afname van sanitair warm water, draait hij op vollast. 

De lucht-water warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit maakt geen hoorbaar geluid. De buitenunit maakt wel wat geluid, maar niet overdreven, en het hangt ook af van de grootte van de warmtepomp en de belasting. Alles in overweging genomen krijgen de warmtepomp en de gasketel voor ons een GELIJKE SCORE.

EPB en EPC

Anno 2023 is het met beide opwekkers nog steeds mogelijk om te voldoen aan de strenge EPB-eisen. Niettemin levert een warmtepomp  een aanzienlijke winst op het E-peil. De impact is wel sterk afhankelijk van het ontwerp temperatuurregime van het afgiftesysteem, dat in EPB gestaafd dient te worden met een warmteverliesberekening. De keuze van opwekker heeft geen impact op het S-peil. Ook uw EPC, en dus uw vastgoedwaarde zal iets beter zijn met een warmtepomp.

De WARMTEPOMP is de overduidelijke winnaar.

Ecologische impact

Zoals aangehaald onder titel ‘energiekost’ heeft een lucht-water warmtepomp 3 keer minder energie nodig om eenzelfde woning te verwarmen. Het is duidelijk dat de WARMTEPOMP het wint van de gasketel. Wel dient als randvoorwaarde gesteld te worden dat de gebruikte elektriciteit voor de warmtepomp op een groene manier opgewekt dient te worden (bijvoorbeeld zon en wind). Wanneer de gebruikte elektriciteit afkomstig is van een gascentrale is de ecologische impact hetzelfde als bij een gasketel. 

CONCLUSIE 

Op 3 van de 6 geëvalueerde criteria krijgen de lucht-water warmtepomp en de gaswandketel een gelijke score. Beide toestellen berusten op goede en beproefde technologieën en zijn een uitstekende keuze voor uw project. Wil u toch wat meer ecologisch kiezen of wil u een betere EPC, dan is de warmtepomp de beste keuze. Maar hou wel rekening met het prijskaartje. 

Opmerking : uitfasering gas door de overheid voor nieuwbouw.

Sinds 2021 is voor nieuwe grote bouwprojecten van meer dan 25 wooneenheden een gasaansluiting niet meer mogelijk. Vanaf 2025 is algemeen geen gasaansluiting meer mogelijk bij nieuwbouw.

(Artikel door Amnis EPB)

Scroll to Top